Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Afschuimen

Aangepast op: 06-02-2010 03:01 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Afschuimen is het deels of geheel verwijderen van schuim.

In het proces van bierbereiding tot het opdrinken van het bier, kan afschuimen in meerdere malen plaatsvinden.

Tijdens koken van de wort

Schuim wordt tijdens het koken van de wort gevormd door de aanwezig eiwitten. In het schuim zitten (vaste) bestanddelen en gedenaturaliseerde eiwitten. Sommige brouwers scheppen dit eiwit en de verontreinigen eraf. Dit gebeurt meestal voordat de hop wordt toegevoegd. Na het toevoegen van de hop schuimt de wort namelijk minder.

Tijdens de hoofdgisting

Sommige (vaste) bestanddelen gaan tijdens de gisting in het schuim zitten. Sommige brouwers verwijderen het schuim, dat in het begin gevormd wordt. Vaak is goed te zien, dat er verontreinigingen in het schuim zitten, doordat het donkerder van kleur is. Ook bittere hopharsen kunnen in het schuim gaan zitten. Sommige brouwers willen deze bitterheid in het bier behouden en schuimen niet af. Voor werd vroeger een (rood) koperen schuimlepel of schuimspaan gebruikt.

Afschuimen van een bierglas

Afschuimen van het schuim dat ontstaat na het tappen van het biertje in een bierglas.
Ook het verwijderen van het bovenste laagje schuim heeft tot doel om eventuele verontreinigingen, die meekomen tijdens het inschenken en bovenin de schuimkraag gaan zitten, te verwijderen. En het ziet er natuurlijk ook strak uit, zo'n glas bier, dat mooi afgestreken is. Voor het afschuimen wordt een vochtig biermes gebruikt.

Vertalingen

  • Engels: comb

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.