Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Decoctiemethode

Aangepast op: 02-09-2008 03:28 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
De decoctiemethode is een methode om te maischen.
Bij deze methode wordt een gedeelte van het beslag uit de maischeketel genomen en langzaam aan de kook gebracht. Daarna wordt dit deelbeslag weer toegevoegd aan het hoofdbeslag. Het hoofdbeslag laat men ca een half uur op de bereikte temperatuur staan, zodat de enzymen, die het beste op dat temperatuurgebied werken, hun zetmeelafbrekende taak kunnen volbrengen. Dit proces wordt herhaalt tot verschillende temperatuurgebieden, die belangrijk zijn voor het maischen, zijn doorlopen.

Deze methode werd vroeger met name toegepast voor mout met een mindere kwaliteit. Door het koken breken ingekapselde zetmeellichamen open, zodat ze beter bereikbaar worden voor zetmeelafbrekende enzymen.

In principe zijn er twee basismethodes van maischen; De decoctiemethode en de infusiemethode. Binnen beide methodes kunnen verschillende tijds- en temperatuursverlopen worden gehanteerd. Ook wordt wel gemaischt met een combinatie van beide methodes.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.