Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


First Wort Hopping

Aangepast op: 09-01-2010 01:39 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
First Wort Hopping is een manier om wort in een vroeg stadium van het brouwproces te hoppen.
Bij First Wort Hopping (FWH) wordt een deel van, of alle hop direct na het spoelen, dus nog voor het koken, aan de wort toegevoegd om nog meer karakteristieke eigenschappen van de hop aan het bier mee te geven.

De pH van de wort is iets lager en de temperatuur is ook nog vrij laag, waardoor er meer alfazuren en betazuren geïsomeriseerd worden en in het bier terecht komen. Het bier blijkt hier iets(jes) 'hoppiger' en fruitiger van te worden. De bitterheid van het bier, gemeten in EBU, schijnt zo rond de 10% hoger te zijn dan bier, dat gebrouwen wordt met hop dat toegevoegd tijdens het koken van de wort.

Op veel websites wordt geadviseerd om alleen aromahop te gebruiken en rond de 30% van de totale hoeveelheid hop. Dit zou de hop kunnen zijn, dat anders aan (het eind van het) kookproces zou worden toegevoegd.
Bij toepassen van bitterhop zou de bitterheid te scherp kunnen worden en het zou ook niet bijdragen aan een beter aroma of betere smaak.

Vroeger werd deze methode van hoppen ook wel gebruikt, maar het is weer nieuw leven ingeblazen sinds een artikel in 'Brauwelt International' uit 1995. First Wort Hopping wordt sindsdien door steeds meer thuisbrouwers en microbrouwerijen gebruikt.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.