Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Foeder

Aangepast op: 28-05-2011 12:20 door 81.82.220.29 - Gecategoriseerd als: Bier
Foeders van Palm

Foeders van Palm

Een foeder is een groot houten vat, waarin bier gelagerd wordt. Ze worden gemaakt van eik of kastanjelaar, kunnen een capaciteit hebben van 3.000 tot 20.000 liter (of meer) en kunnen wel 150 jaar oud zijn. De vaten worden met name door lambik-brouwers gebruikt. De vaten worden meestal uit wijngebieden, zoals Frankrijk, Portugal en Spanje, aangekocht en worden enkel nog door de brouwer zelf vervaardigd. Uit deze oude vaten zijn de looistoffen (tannine), die een negatieve invloed hebben op het bier, al verdwenen.
Omdat het een (zeer) groot vat is heeft het bier in verhouding weinig contact met het hout en zal het bier hiervan weinig houtsmaak verkrijgen. Het hout laat een weinig zuurstof door, wat normalerwijze ongewenst is voor bier, maar voor melkzuurflora nodig is; zoals bij Vlaams rood bruin.

Alleen in België worden foeders gebruikt door een aantal brouwerijen, zoals o.a. Bockor, Boon, Palm, Lindemans, Rodenbach, Timmermans, Verhaeghe en Oud Beersel;

Bij Rodenbach staan de eiken foeders op drie muurtjes; zodat de onderzijde belucht kan worden.

Boon heeft 62 foeders van 6.000 tot 12.000 liter groot.

Brouwerij Bockor heeft 2 nieuwe foeders van elk 20.000 liter.

Timmermans is in het bezit van enkele houten foeders van meer dan 6.000 liter.

Oud Beersel heeft 5 eiken foeders van ongeveer 4500 liter sinds maart 2010, en 6 eiken foeders van ongeveer 4000 liter sinds maart 2011. Deze foeders zijn gemaakt in Duitsland en zijn gedurende een aantal jaar eerst gebruikt geweest door wijnmakers in Frankrijk. Rond oktober 2011 zullen er nog 2 foeders bijgeplaatst worden.

Bij Palm worden de eikenhouten vaten nog wel zelf vervaardigd door de kuiper van de brouwerij. Ze worden nog net zo gemaakt als in 1821, dus zonder spijkers of schroeven. Om de kuip waterdicht te maken, wordt er riet tussen de duigen gestopt. Vastgeklonken ijzeren vatringen houden het vat bij elkaar.
Zoals te lezen valt op de website van Palm: "Het geheim zit in het eikenhout, dat net voldoende lucht doorlaat, zodat facultatief anaerobe micro-organismen, aanwezig op de binnenwand van de foeder net voldoende zuurstof krijgen om in de juiste conditie te zijn om de organische zuren om te zetten naar fruitige esters."

Lindemans heeft sinds 2005 weer een aantal foeders van 10.000 liter. Sinds 1980 hebben ze een groot aantal RvS gisttanks, waaraan houtkrullen worden toegevoegd; een uit de Franse wijnwereld overgenomen techniek. Het bier schijnt beter te zijn, dan het bier, dat in de oude (verwaarloosde) foeders (van voor 1980) was bewaard.

Vertalingen

  • Duits: fuder
  • Frans: foudre

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.