Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


HGB

Aangepast op: 18-01-2009 08:03 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
HGB is een afkorting voor High Gravity Brewing. (VHGB voor Very High Gravity Brewing)

High Gravity Brewing wil zeggen, dat er met hogere wortconcentraties wordt gebrouwen. In een later stadium wordt er water toegevoegd, zodat de gewenste concentratie wordt bereikt.
Brouw je bijvoorbeeld normaal 10 liter pils met een wortconcentratie van 12°P, dan zou je bijvoorbeeld 8 liter kunnen brouwen met ca 16°P. Je zou op deze wijze meer kunnen brouwen met dezelfde brouwketel. (Grotere) bierbrouwerijen kunnen er ook energiekosten mee besparen.
In verschillende stadia van het bierbereidingsproces kan het tekort aan water weer worden aangevuld, zoals bijvoorbeeld voor of na de gisting.

Punten om rekening mee te houden;
  • Als men ervoor kiest om het te kort aan water na de vergisting toe te voegen, moet de gist wel in staat zijn de suikers om te zetten in alcohol om het gewenste alcoholgehalte te bereiken. (mn bij VHGB)
  • Er moet (in totaal) extra hop toegevoegd worden, omdat hop in een andere verhouding opgenomen wordt gedurende het koken van de wort. Na verdunning zal de bitterheid minder zijn, als dezelfde hoeveelheid hop gebruikt zou worden.
  • Door de hogere suikerconcentraties in het beslag blijft ook meer suiker in de bostel achter. (Goed uitspoelen dus.)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.