Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Havervlokken

Aangepast op: 18-04-2009 12:36 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Havervlokken worden gemaakt van ongemoute haver. Voor sommige bier(soort)en worden ze toegepast, omdat ze het bier een 'vettiger' smaak, wat meer body en een typische graansmaak geven.

De haverkorrels zijn meestal bedekt door kroonkafjes. Haver wordt, voor de gewone consumptie, gepeld om ze eetbaar te maken. Hiervoor wordt de haver langs een pelsteen gevoerd, die de kroonkafjes van de korrel wrijft.

Om ongemoute haver te gebruiken moet het zetmeel eerst toegankelijk gemaakt worden voor de enzymen. De haver moet eerst een poos in water op de verstijfselingstemperatuur, van ca 85°C, gehouden worden. Aangezien de enzymen tijdens het maischeproces bij deze temperatuur inactief worden moeten de havervlokken apart voorbehandeld worden om vervolgens aan het maischeproces deel te nemen.

Eigenschappen:

(Afhankelijk van leverancier)
Energie: 1534 KJ / 100 gram
Eiwit: ± 13%
Vetten: ± 7 %
Koolhydraten inclusief zetmeel: ± 62% Verstijfseling van het haverzetmeel vindt plaats bij ca 85°C.

Toepassing (voorbeeld)

Voor het verstijfselen kan een verhouding van 1 deel havervlokken en 5 delen water aangehouden worden.
De havervlokken moeten daarna minstens 30 minuten koken en 10 minuten nawellen. Ook kan ervoor gekozen worden om de havervlokken 40 minuten te koken in water. Daarna af te laten koelen en aan de mout of maische toevoegen, zodat het mee doet in het maischeproces.
Het verstijfselen is belangrijk. Wordt dit niet gedaan, dan krijg je een brij-achtige substantie, dat niet versuikert en het filter onbruikbaar maakt door verstopping (zéér vervelend).

Andere vlokken


Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.