Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Koekfiltratie

Aangepast op: 20-03-2008 15:33 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
In grotere brouwerijen wordt bier, dat net voordat het gebotteld wordt eerst gefilterd. Veelal gebeurd dit via de zogenaamde koekfiltratie.
Het principe is hierbij dat er langzaam een filterlaag opgebouwd wordt door vaste bestanddelen in het bier. Het duurt dan ook even, voordat er zich een laag, de filterkoek, heeft gevormd, die dik genoeg is om het bier helder te maken. Om deze laag op een gewenste minimale dikte te krijgen en om een gecontroleerde poreusheid te creëren, wordt vaak een hulpmiddel, zoals kiezelgoer, door het te filtreren bier gemengd, die de filterlaag gaat vormen.
Voordelen van het toevoegen van kiezelgoer is dat de gevormde koek poreus is en blijft, omdat het niet samengedrukt wordt, naarmate de filterkoek dikker wordt. Door samendrukking zou het filter langzaam dicht slaan en op een gegeven moment niet of nauwelijks nog vloeistof doorlaten.

Nadeel van een koekfiltratie (ten opzichte van bijvoorbeeld centrifugeren) is dat, naar mate het filter dikker wordt, er meer weerstand ontstaat om de vloeistof door de gehele laag te laten stromen, zodat het filtreren steeds minder snel gaat.
Voordeel is dat het filter snel schoon gemaakt kan worden door het tegenstroom principe te gebruiken, de zogenaamde back-flush, waardoor de koek los komt van de plaat met gaatjes, waarop de filterkoek werd gevormd.

Omdat vaak de vergissing bestaat tussen 'gewoon' filtreren en koekfiltratie wordt voor koekfiltratie vaak de Engelse term 'cake filtration' gebruikt.

Deze filtreertechniek wordt o.a. toegepast door Grolsch.

Vertalingen

  • Engels: cake filtration / cake layer filtration

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.