Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Kwanselbier

Aangepast op: 02-11-2013 12:58 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Kwanselbier is bier, dat ter gelegenheid van een huwelijk of ondertrouw door de bruidegom als traktatie werd uitgereikt aan de jonge mannen (uit de buurt).

"Gewoonte dat de vrienden van de bruidegom de bruid gingen 'losschieten' met kanonne-tjes aan de vooravond van het huwelijk. In ruil daarvoor trakteerde de bruidegom zijn vrienden rijkelijk op 'kwanselbier' (afscheidsbier)."

"De Kwansel: Ook weer zo’n woord dat de meeste mensen kennen maar het niet goed plaatsen kunnen. Nu is het niet meer gebruikelijk maar tot zo’n twintig á dertig jaar geleden kreeg men in de kerk drie roepen, of bekendmakingen, dat men ging trouwen. Tussen de tweede en de derde roep door werd er getrakteerd aan het jonge mansvolk dat in de buurt van het jonge meisje woonde, dat in onder trouw was, op een vat bier. Men gebruikte hier voor de naam het kwanselbier."

"Kwam het tot een trouwerij dan werden de andere jongeren op 'kwanselbier' getrakteerd: dat konden vaten bier zijn of jenever. Bij het aantekenen vergezelden 'alle jonkmans van de buurt' hen, uitgerust met pistool of geweer. Onderweg deden ze alle herbergen aan en de bruidegom 'mocht' betalen. Hoe meer er werd geschoten, hoe meer eer het bruidspaar werd gebracht. Uiteraard zorgde de combinatie van drank en wapens regelmatig voor grote ongelukken."

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.