Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Lageren

Aangepast op: 02-11-2013 07:55 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Lageren is het tijdelijk opslaan van 'jong' bier in een vat of tank, waardoor het bier kan rijpen. Het bier kan dan volledig uitgisten en ondergaat hiermee een tweede gisting. Het weinige gist, dat nog aanwezig is en andere zware deeltjes zullen daarna gaan bezinken. Deze periode duurt soms maar 1 week, vaak minstens 6 week tot 3 maand en sommige hooggistende bieren soms nog langer.
Andere processen die plaatsvinden tijdens de lagering zijn: het omzetten van diacetyl, het ontwikkelen van meer koolzuur, het vergisten van de resterende suikers, autolyse en soms de ontwikkeling van melkzuurbacteriën. Sommige brouwerijen voegen nog extra hop of hopolie toe om de smaak en/of bitterheid te corrigeren.

Bij sommige brouwerijen is de lagering en rijping gesplitst in twee fasen. De rijpingsfase is over het algemeen langer, bevat (nagenoeg) geen gist en vindt plaats in aparte vaten of tanks. Gist heeft namelijk de eigenschap om over een langere periode te gaan denaturaliseren, waardoor het ongewenste smaakstoffen (veelal zwavelhoudende stoffen) af gaat geven.
Lagering op eikenhout wordt door enkele brouwerijen nog toegepast. Hierbij vindt een lichte diffusie met zuurstof plaats, waardoor het bier een eigen smaak krijgt. Zo rijpt het bier bij Rodenbach gedurende 2 jaar op eikenhouten vaten.

Na de lagering wordt het bier afgevuld, ondergaat soms nog een derde lagering of gisting in de fles en wordt verkocht.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.