Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Motueka

Aangepast op: 12-09-2009 00:25 door Hoppertje - Gecategoriseerd als: Bier, Hop
Motueka is een Nieuw-Zeelandse triploïde aromahop, dat ook wel als bitterhop gebruikt wordt.
Deze hop is gekweekt door kruising van een Nieuw-Zeelandse hop (2/3 deel) en een hop met Saaz als één van de ouders (1/3 deel). Motueka werd in 1997 vrijgegeven en voor het eerst door een Belgische brouwerij gebruikt en daarom ook al snel 'Belgische Saaz' (of kortweg "B" Saaz) genoemd.

De eerste indruk is een zeer levendige aroma van citroen en limoen, gevolgd door tropische vruchten op de achtergrond. Deze variëteit vertoont gelijkenis met haar moeder door haar Saazer gehalte aan farneseen, meestal rond de 12%. Door het hogere alfazuurgehalte is deze hop als dubbeldoelhop te gebruiken. Het heeft een evenwichtige bitterheid en als voldoet aan de huidige nobele aroma eisen.

Motueka kan op verschillende manieren gebruikt worden; het kan direct bij het koken van de wort toegevoegd worden als ook in een later stadium. Het kan worden gebruikt in Lagers, Pilsener, Bitters, Bockbieren, Sweet Porters en Belgische Ales.

Samenstelling


Hophoudbaarheid is zeer goed.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.