Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Sahti

Aangepast op: 20-12-2009 23:57 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Sahti is een traditioneel thuis gebrouwen bier uit (het zuiden van) Finland met een laag alcoholgehalte en weinig tot geen koolzuur.
Omdat het oorspronkelijk, en nog steeds, veel thuis gebrouwen wordt is er geen vast recept voor het maken van sahti. Het is ook erg streekgebonden. Als je door Finland zou reizen en overal even een sahti zou drinken zul je ondervinden dat elk bier zijn eigen smaak en karakter heeft.

Het wordt gemaakt van diverse graansoorten, gemout en/of ongemout, waaronder gerst en rogge en soms ook haver of brood.
Voor het kruiden van het bier worden jeneverbessen gebruikt en soms ook hop. De maische wordt gefiltreerd over bed van stro met daaroverheen jeneverbestakken.
Men gebruikt gewone bakkersgist en tegenwoordig ook wel Ale gist, waardoor een boven gegist bier ontstaat. De eerste gisting is dan ook bij een hogere temeperatuur en de nagisting moet bij een koudere temperatuur plaatsvinden (ca 10 °C). De gisting wordt niet in een 'drukvat' uitgevoerd, waardoor er geen tot weinig koolzuur in het bier blijft zitten. Het bier is daarom ook meestal niet langer houdbaar dan een maand.

Sahti wordt wel gebrouwen in de sauna. Het is er lekker warm, waardoor het beslag mooi op temperatuur blijft, en het is er schoon, omdat er geen schadelijke bacteriën voor bier groeien.

Sahti is tegenwoordig ook commercieel verkrijgbaar. Deze bieren zijn vaak wel sterker (ca 8 vol%) dan de thuisgebrouwen versies. Het wordt door speciale sahti brouwerijen gebrouwen, zoals Lammin Sahti, Krouvin Sahti, Joutsan Sahti en Finlandia Sahti. Maar ook wel door microbrouwerijen, zoals Huvila en Stadin Panimo.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.