Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Sorbitol

Aangepast op: 12-10-2013 18:55 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Sorbitol, ook wel sorbiet genoemd, is een witte zoetstof. Het wordt met name gebruikt als suikervervangend zoetmiddel voor diabetici en wordt ook wel verwerkt in producten als kauwgum en andere gebitsvriendelijke snoepjes. Sorbitol is een suikeralcohol en komt van nature voor in allerlei soorten fruit, zoals appels, druiven, kersen en pruimen.

Het voordeel voor het gebruik van sorbitol is dat het onvergistbaar is en dus niet door biergist wordt omgezet. Hierdoor is het geschikt om het bier kunstmatig te zoeten, als niet genoeg restsuikers in het bier aanwezig zijn. De zoetkracht is ongeveer de helft van die van gewone kristalsuiker. Men voegt sorbitol meestal toe na de gisting.

Sorbitol wordt deels opgenomen in de dunne darm en in het lichaam verwerkt als fructose. Het niet opgenomen deel komt in de dikke darm en wordt daar door de darmflora gefermenteerd. Hierbij komen onder andere gassen vrij. Deze zorgen voor krampen, winderigheid en diarree. Bij intolerante personen werkt het laxerend. Bij normale gebruik en toepassingen zijn er geen bijwerkingen te verwachten, deze treden pas op bij inname van 25-30 gram in één keer. Bij intolerante personen kunnen effecten echter al bij 5 gram voorkomen.

Chemisch gezien is het een zeswaardige alcohol (ook wel suikeralcohol genoemd) met de formule; CH2OH(CHOH)4CH2OH.

Eigenschappen


Toevoeging

Als zoetstof toevoeging wordt sorbitol aangegeven als E420.

Andere benamingingen

  • Glucitol
  • Sorbiet

Vertalingen

  • Spaans: Sorbitol (el)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.