Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Spoelen

Aangepast op: 12-10-2013 18:50 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Spoelen is het besproeien van het beslag met warm water, aan het einde van het maischen, om achtergebleven oplosbare suikers te verwijderen.

Na het maischen wordt de heldere vloeistof (wort) van de vaste bestandsdelen gescheiden met behulp van een filter of klaringskuip.
In de bostel blijft echter altijd vloeistof achter. Om het rendement te verhogen wordt de bostel gespoeld met warm spoelwater van 78 tot 80°C. Men gebruikt geen koud water, omdat warm suikerwater dunner en minder stroperiger is dan kouder suikerwater (wat bevorderlijker is voor het filtratieproces) en ten tweede de wort nog gekookt moet worden. Water heter dan 80°C wordt niet aanbevolen, daar anders ongewenste smaakdeeltjes uit het kaf worden vrijgemaakt, die dan in het bier zouden komen.

Hoe ver men doorgaat met het spoelen van de bostel hangt vaak af van het soort bier dat men wil maken. Hoe meer men spoelt hoe meer suiker uit de bostel kan worden gehaald, maar des te dunner de wort wordt en des te langer er vaak ook gekookt moet worden. Te lang spoelen kan echter ook als nadelig gevolg hebben, dat er teveel polyfenolen uit de bostel gespoeld worden, wat een wrange smaak kan geven.
Sommige biersoorten worden (ook door de amateurbrouwer) niet gespoeld, zoals bijvoorbeeld gedaan kan worden met Kölsch.

Voor de thuisbrouwer

Enkele tips:
- Bij het klaren en spoelen mag de bostel niet droog komen te staan.
- Laat de wort zo weinig mogelijk in contact komen met zuurstof.
- Gebruik geen water, warmer dan 80°C.

Andere benamingen


Vertalingen

  • Engels: sparge

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.