Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Tarwevlokken

Aangepast op: 12-10-2013 15:32 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Tarwevlokken worden gemaakt van ongemoute tarwe. Ze geven het bier een vollere smaak en het verbetert de schuimkraag. Wordt veelal gebruikt in witbieren, maar ook in Lambic en Grand Cru.

Om ongemoute tarwe te gebruiken moet het zetmeel eerst toegankelijk gemaakt worden voor de enzymen. De celwanden van de tarwe moeten eerst afgebroken worden om het zetmeel toegankelijk te maken. De tarwevlokken moeten eerst een poos gekookt worden in water. Aangezien de enzymen tijdens het maischeproces bij deze temperatuur inactief worden moeten de tarwevlokken apart voorbehandeld worden om vervolgens aan het maischeproces deel te nemen.

Eigenschappen:

(Afhankelijk van leverancier)
Energie: 1550 KJ / 100 gram
Eiwit: ± 9%
Vetten: ± 1 %
Koolhydraten inclusief zetmeel: ± 80%
Verstijfseling van het tarwezetmeel vindt plaats bij 60°C - 65°C.

Toepassing (voorbeeld)

Tarwevlokken moeten minstens 20 minuten koken en 10 minuten nawellen. Ook kan ervoor gekozen worden om de tarwevlokken 30 minuten te koken in water. Daarna af te laten koelen en aan de mout of maische toevoegen, zodat het mee doet in het maischeproces.
Gebruik genoeg gewone gerstemout(!), omdat in de tarwevlokken of andere vlokken geen enzymen aanwezig zijn. Ook zijn er geen kafjes meer aanwezig, die belangrijk zijn voor het filtreren.

Andere vlokken


Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.