Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Uitmaischen

Aangepast op: 12-10-2013 13:52 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
De laatste stap in het maischeproces is het uitmaischen. Als alle enzymen (het meeste van) hun werk hebben gedaan hebben wordt de temperatuur langzaam opgehoogd naar 78°C. De viscositeit wordt hierdoor verhoogd, waardoor het filtreren sneller verloopt.
Ander voordeel zou ook kunnen zijn, dat het verder versuikeren wordt gestopt of in ieder geval geremd. Dit kan met name handig zijn, als een bier gemaakt moet worden met een (iets) zoetige smaak (door de restsuikers).

Het uitmaischen wordt niet altijd gedaan. Amateurbrouwers doen dit vaak wel, omdat het filtreren vaak gepaard gaat met een snelle afkoeling van de wort, wat het filtratieproces vertraagt. Als er toch voor gekozen wordt om het uitmaischen achterwege te laten is het wel verstandig om spoelwater van 78°C te gebruiken. Aanwezige suikers in de bostel worden dan beter opgenomen in het water wat tot een beter rendement leidt.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.