Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Weihenstephan

Aangepast op: 12-10-2013 12:34 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Bierbrouwerijen, Duitse termen
De Weihenstephan Brauerei wordt alom beschouwd als de oudste brouwerij ter wereld.
In 725 werd in het Beierse stadje Freising een Benedictijnen klooster gesticht, het Weihenstephan Klooster. Vanwege de vele hopvelden in de omgeving van het klooster, werd in de jaren erna het eerste bier gebrouwen. In 1040 verwierf het Weihenstephan Klooster onder leiding het recht om bier te brouwen, waarmee de 'Weihenstephan brauerei' geboren werd.

In de eeuwen erna is het Weihenstephan klooster diverse malen geplunderd, beschadigd en zelfs vier keer volledig afgebrand, maar het klooster en de brouwerij werden steeds opnieuw opgebouwd. Op 24 maart 1803 kwam het Weihenstephan Klooster door middel van secularisatie alle rechten en bezittingen van het klooster in handen van de deeslstaat Beieren. De toevoeging 'Koninklijke' kwam daarmee te vervallen, maar het Koninklijk wapen staat nog altijd op de etiketten.

In 1852 werd de landbouwschool overgeplaatst naar Freising, die in 1919 werd omgevormd tot de Landbouw en Brouw Universiteit en gekoppeld aan de Weihenstephan brouwerij. Tegenwoordig maakt deze onderdeel uit van de Technische Universiteit van München en is daarmee één van de meest gerenommeerde bierscholen ter wereld.

De brouwerij is momenteel vooral bekend om de diverse soorten Weizenbier.

Externe links

www.brauerei-weihenstephan.de

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.