Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Wortkoeler

Aangepast op: 12-10-2013 12:18 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
In de professionele bierbrouwerij is een wortkoeler een ketel, waarin de hete wort, dat zojuist heeft gekookt in de kookketel, afgekoeld tot een geschikte temperatuur voor het gistingsproces. Voor hooggistend bier is dit rond de 20ºC en voor ondergistend bier zo rond de 8 tot 12ºC. In deze wortkoeler wordt vaak ook nog zuurstof toegevoegd, wat ervoor zorgt, dat de gist zich kan vermenigvuldigen.
Daarnaast wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van een zogenaamde warmtewisselaar. Deze bestaat uit, simpelweg gezegd, 2 buizen, waar aan de ene kant de hete wort in gepompt wordt en aan de andere kant koud water. Door het tegenstroomprincipe kan efficiënt en (zeer) snel afgekoeld worden.

De amateurbrouwer gebruikt ook wel een 'wortkoeler' in de vorm van een koperen spiraal, die in de hete wort wordt gezet (dompelmodel). Dit zijn vaak eigengemaakte koelers, gemaakt van koperbuis.
Tegenwoordig zijn ze ook te koop bij de speciaalzaken (zie; 'Linkies Brouwbenodigdheden').

Vertalingen

  • Duits: Würzekühler
  • Engels: wort cooler

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.