Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Zoiglbier

Aangepast op: 12-10-2013 11:51 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Duitse termen
Zoiglbier of Zoigl is in wezen een mousserend Kellerbier, maar gebrouwen met hoger afgeëeste mout, waardoor het bier een iets donkerder diep oranje kleur krijgt, er wordt ook minder hop gebruikt en het alcoholgehalte is meestal iets minder dan 5 vol%.

Zoigl ster

Zoigl ster

Aan het huis van Frankische thuisbrouwers stond een zogenaamde 'Zoigl', als hun bier gereed was om gedronken te worden.
Het woord Zoigl komt waarschijnlijk van 'Zeiger', wat later 'Zeigel' en nog weer later 'Zoigl' is geworden (Frankisch dialect voor 'aanwijzer'). Het uithangbord gaf aan dat er bier verkrijgbaar was (zoiets als; 'Hier is Bier'). Het merkteken bestaat uit een zespuntige blauwwitte ster, gevormd uit twee driehoeken, vergelijkbaar met een Davidster. Deze ster werd gemaakt van houten latten met in het midden een beeld van een bierpul of een dennentakje.
Een driehoek van de Zoigl symboliseerde de drie elementen, die betrokken zijn bij het brouwen: vuur, water en lucht, de andere symboliseerde de drie ingrediënten gebruikt bij het brouwen: mout, hop en water. De functie van gist was nog niet ontdekt in de Middeleeuwen. Wat we nu als gist kennen werd beschouwd als een bijproduct van de gisting en werd weggegooid.

Tegenwoordig wordt Zoiglbier gebrouwen uitsluitend met de nobele hopsoorten uit de regio Hallertau in Beieren, enigszins ten noorden van de Donau. Net als Kellerbier is Zoiglbier ongefilterde, niet gepasteuriseerd, is de gisting niet vroegtijdig beëindigd ('ungespundet') en heeft het een laag koolzuurgehalte.
In tegenstelling tot Kellerbier wordt Zoiglbier slechts enkele weken gelagerd, voordat het wordt geserveerd. Het is in principe minder lang houdbaar en wordt daarom niet of zelden geëxporteerd naar andere Duitse staten of het buitenland.
Er zijn brouwerijen, die hun bier verpakken in flessen of fusten. In dat geval wordt vaak extra koolzuur toegevoegd.

Soortgelijke stijlen: Kellerbier en Zwickelbier.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.