Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Alsem

Aangepast op: 19-07-2009 00:20 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Kruiden
Alsem is een bitter smakende plant met grijsgroene blaadjes en gele bloemetjes.
Het heeft een psychoactieve werking en staat bekend als gezondheidsproduct.

Absint

Absint en vermout worden gemaakt van alsem. Absint, werd in 1792 uitgevonden door een Franse dokter. Het was bedoeld als geneesmiddel, maar werd een volksdrank'(armelui's drankje). Veel mooie kunstwerken zijn toegekend aan het 'absinth delerium'. Van Gogh zou er zelfs zijn oor door hebben afgesneden. Eerst had de drank (gifgroen van kleur) de bijnaam 'de groene fee' of 'de groene vrouw, later kreeg het benamingen als 'de pest' en 'de koningin der vergiften'.

In 1915 werd de productie van absint in een aantal Europese landen verboden, want men verdacht het brouwsel ervan mensen tot waanzin te drijven. Zelfs bij het drinken in grote hoeveelheden, wat niet aan te raden is, kan men enkel rekenen op een stevige dronkenschap, en is het vooral het hoge alcoholpercentage (tot 75%) dat schadelijk kan zijn. Recentelijk mag het weer in de meeste Europese landen (waaronder nu ook Nederland) verkocht worden.

Effecten

Alsem is een psychische stimulant. Het effect van alsem is licht verdovend. Het geeft een vreedzaam en geruststellend gevoel. In combinatie met alcohol of in grote hoeveelheden kunnen ook hallucinaties optreden.
Alsem is geschikt om thee van te zetten, deze thee heeft een gunstige invloed tijdens het herstel na ziekte. Ook verhoogt alsem in kleine doses de eetlust.

Waarschuwing

Alsem is giftig. Veel en langdurig gebruik van alsem leidt tot verslaving, lichamelijke en geestelijke achteruitgang en kan nervositeit, rusteloosheid en krampen veroorzaken.
Hoge doseringen kunnen hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Nog hogere doseringen zijn psychostimulerend, krampopwekkend en hebben een verlammend effect. Het verdere intoxicatiebeeld bij overdosering verloopt van willekeurige ontlasting, naar bewusteloosheid, coma en dood.

Vertalingen

  • Duits: Wermut (der ~)
  • Engels: wormwood
  • Frans: armoise, armoise absinthe
  • Spaans: ajenjo

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.