Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Beugelfles

Aangepast op: 23-01-2010 13:59 door Pipo - Gecategoriseerd als: Bier
De beugelfles is een bierflesje, voorzien van een metalen beugeltje en een porseleinen dop. Aan deze dop zit een rubberen ring, die ervoor zorgt dat de fles hermetisch gesloten wordt. Door de beugel achterover te drukken wordt de dop, vaak met een ploppend geluid, van de fles verwijderd. Door de dop weer op de flesmond te plaatsen wordt de beugel gespannen en wordt de dop weer stevig op zijn plaats gehouden. Door de komst van de kroonkurk werd deze fles steeds minder gebruikt. Bierbrouwer Grolsch is de enig grotere Nederlandse brouwerij, die deze fles nog gebruikt en wordt daarom in de volksmond met de beugelfles geassocieerd.
In het buitenland wordt de beugelfles veelvuldiger gebruikt. Zoals bijvoorbeeld de volgende Duitse brouwerijen; Allersheim(er Bügel Pils), Altenmünster, Flensburger Brauereien en Haffner.

De beugelfles wordt met name door de beginnende amateurbrouwer gebruikt om het bier in te bewaren. Zonder extra uitgaven voor de aanschaf van extra apparatuur, kan de fles steeds weer opnieuw worden gebruikt.

Diversen:

  • In 1997 vierde Grolsch het 100 jarig bestaan van de 45 cl beugelfles.
  • Een Grolsch beugelfles heeft een levensduur van ongeveer 5 jaar. Dat betekent, dat zo'n bierfles geregeld weer terugkomt naar de bierbrouwerij, schoongemaakt wordt, opnieuw gevuld wordt met bier en de brouwerij weer verlaat.

Vertalingen

  • Engels: fliptop bottle

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.