Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Bottelen

Aangepast op: 27-11-2008 14:25 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Bottelen is het gebrouwen bier afvullen in flessen. Het afvullen in flessen geschiedt in de bottelarij. Hier worden flessen eerst zorgvuldig gereinigd en vervolgens gevuld met het jonge bier. Als het schuim net uit het flesje wil overstromen, wordt de fles voorzien van een afsluiting. Bij sommige professionele brouwerijen wordt met een dun straaltje water, onder hoge druk, het schuimingsproces in gang gezet. Door het opschuimen komt met het schuim koolzuur vrij, die de (omgevings)lucht uit het flesje verdrijft. Wat weer ten goede komt voor de houdbaarheid van het bier.
Soms wordt er in de fles nog suiker en gist toegevoegd, waardoor na het afvullen een soort nagisting in de fles ontstaat. Voor bier, waarin zich nog levende gist bevindt, is het niet echt noodzakelijk, dat alle lucht uit het flesje wordt verdreven. De zuurstof zal door het gist worden omgezet, tijdens deze nagisting.

In de meeste gevallen wordt het flesje afgesloten met een kroonkurk, maar soms ook een schroefdop of een beugeldop. Sommige brouwerijen pasteuriseren het bier vervolgens in de fles. Als laatste komt er een etiket op het flesje.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.