Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Extract

Aangepast op: 10-07-2008 08:31 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Gerstrassen
Extract heeft in de brouwwereld 2 betekenissen, als; Geconcentreerde vloeistof of als naam van een brouwgerstras.

Geconcentreerde vloeistof

Een extract is een geconcentreerde vloeibare oplossing van een bepaald product.

Een extract kan verkregen worden door een product, zoals bijvoorbeeld wort, voor een groot deel te ontdoen van de vloeistof, door bijvoorbeeld indampen, vriesdrogen of omgekeerde osmose. Het resultaat, moutextract in dit voorbeeld, is dan een geconcentreerde vloeistof/oplossing.

Een andere manier van extraheren is bijvoorbeeld het winnen van een bepaald product uit een vaste stof. Deze vaste stof wordt (deels) opgelost in een oplosmiddel, zoals bijvoorbeeld water of alcohol. Een aantal stofjes lost op in deze vloeistof en andere (vaste) bestanddelen lossen niet op. Het oplosmiddel, met het gewenste product, wordt gescheiden van de rest en het oplosmiddel wordt vervolgens grotendeels verwijderd; bijvoorbeeld door indampen, vriesdrogen of omgekeerde osmose. Dit is bijvoorbeeld een manier om een kruidenextract te maken.

Zie ook; Moutextract, hopextract of kersenextract.

Vertalingen

  • Duits: Extrakt
  • Engels: extract
  • Frans: extrait
  • Spaans: extracto

Brouwgerst

Extract is de naam van een tweerijige zomergerst, die in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Slovenië, Verenigd Koninkrijk en Zweden verbouwd wordt/werd als brouwgerst.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.