Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Fructose

Aangepast op: 27-08-2011 14:30 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Fructose wordt ook wel vruchtensuiker, fruitsuiker of laevulose genoemd. Het komt van nature (in kleine hoeveelheden) voor in fruit en honing. In een portie kersen zit zo'n 1-2 gram fructose. In een appel en een sinaasappel tussen de 5 en 10 gram. Een stukje chocolade van 100 gram bevat al gauw zo'n 15 gram fructose.

Fructose is een enkelvoudig suikermolecuul (monosacharide). De scheikundig formule is: C6H12O6. Fructose in verbinding met glucose wordt ook wel sacharose genoemd; ons alledaagse suiker, zoals bijvoorbeeld riet- en bietsuiker.

Zetmeel wordt door het enzymatische proces, tijdens het maischen, omgezet in suikers, te weten: dextrine, glucose, fructose, maltose of sacharose. Al deze suikers zijn vergistbaar, behalve dextrine. Fructose komt maar in zeer kleine hoeveelheden voor in de wort.

Enkele eigenschappen van fructose:

  • Zoetkracht is 140, bij een norm van 100 voor sacharose
     → Fructose smaakt zoeter dan glucose.
  • In 1 liter puur water, van 20ºC, kan circa 3750 gram fructose opgelost worden.
  • De dichtheid is 1,65 g/cm³ (oftewel 1,65 kg/liter)
  • Smeltpunt is ongeveer 105ºC
  • Formule: C6H12O6

Fructosestroop

Fructosestroop wordt vaak gebruikt in diverse levensmiddelen, zoals frisdranken, omdat het goedkoop en zoeter (zie zoetkracht hierboven) is dan gewone suiker. Het wordt gemaakt van maïs en wordt ook wel High Fructose Corn Syrup (HFCS) genoemd.

Het zoete gif / dikmaker

Fructose bevat evenveel calorieën als gewone suiker, maar maakt je wel dikker en het vergroot de kans op suikerziekte en hartkwalen. Fructose wordt ook wel het 'zoete gif' genoemd. Alle suikers in de voeding worden door het lichaam tot enkelvoudige suikers (glucose, fructose en galactose) afgebroken om via de darm in de bloedbaan opgenomen te worden. Glucose is direct als energiebron voor het lichaam beschikbaar, fructose wordt door de lever alsnog in glucose omgezet. Daardoor vormt fructose een grotere belasting voor het lichaam dan glucose. En een teveel aan fructose wordt in cholesterol omgezet!
Bijkomend factor is dat de hersenen bij het eten van fructose geen signaal afgeven van een verzadigd gevoel. De eetlust wordt dus niet gedempt en je blijft vrolijk dooreten/doordrinken.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.