Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek
Uitgebreid zoeken »


Moutextract

Aangepast op: 30-10-2013 19:17 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Nederlandse termen
Moutextract is een dikke stroopachtige vloeistof, dat wordt gemaakt door het indampen, onder vacuüm, van een moutoplossing (gefiltreerde wort). Ook kan nog verder worden ingedampt, zodat er een moutextract in poedervorm (DME) ontstaat.

Moutextract wordt met name gebruikt door de beginnende thuisbrouwers. Het voordeel ervan is, dat het maischproces overgeslagen wordt en er alleen nog maar gekookt hoeft te worden. In de meeste gevallen hoeft er ook niet lang gekookt te worden, dit kan variëren van 5 minuten tot een half uur, maar soms ook iets langer, afhankelijk van type hoppen dat wordt toegepast.
Het is een manier van bierbrouwen die door veel Amerikaanse thuisbrouwers wordt toegepast (de zogenaamde mini-mash methode). Houd er wel rekening mee, dat één kilogram gerstemout minder suiker bevat als één kilogram moutextract: 1 kg moutextract in poedervorm = ca. 1,60 kg mout!

Er zijn gehopte en ongehopte soorten beschikbaar van de vloeibare extract (LME) vorm.

Vertalingen

  • Duits: Malzextrakt (der ~, ook wel das ~ (vaktaal))
  • Engels: malt extract
  • Frans: l'extrait de malt

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2017, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.